Viime viikkoina kaupungit ympäri maailmaa ovat ryhtyneet käyttämään desinfiointiaineiden suihkutuslaitteita covid-19 viruksen leviämisen estämiseen. Desinfiointiainetta suihkutetaan pääkaduille, sairaala-alueille, bussipysäkeille, ruokakauppojen parkkipaikoille, leikkipaikoille sekä muihin paikkoihin mistä virus saattaa levitä.

Voiko desinfiointiainetta levittää Hilltip tuotteilla? Liittyykö siihen riskejä materiaalien yhteensopivuuden kannalta?

Hilltip Spraystriker™ sekä IceStriker™ laitteilla levitetään yleensä suolaliuosta tai vettä mutta tällä hetkellä moni laite on kuitenkin täytetty desinfiointiaineilla. Viime viikkoina on tullut paljon kyselyitä siitä mitä aineita tulisi käyttää ja mitkä aineet soveltuvat laitteisiimme. Virallisia suosituksia ei ole, joten jokainen viranomainen päättää itsenäisesti mitä aineita käytetään niiden desinfiointialueilla.

Hilltip SprayStriker™ 1000 l suihkutuslaite

Mitkä aineet soveltuvat Hilltip Spraystriker™ ja Icestriker™ koneille?

Suurin osa asiakkaistamme käyttää virusideja tai klooria. Kun tutkitaan materiaaleja tarkemmin huomataan pian, että monet nimet ovat samankaltaisia mutta tuotteet eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia keskenään. Olemme huomanneet että materiaalien yhteensopivuutta koskevia suosituksia voidaan antaa vain jos tarkka koostumus tiedetään.

Olemme jakaneet kuusi yleisimmät aktiiviset raaka-aineet kolmeen riskiryhmään. Riskeillä viitataan komponenttien (esim kalvojen ja tiivisteiden) mahdolliseen vaurioitumiseen.

Todella pieni riski

  • Alkoholi
  • Kvaternaariset ammoniumyhdisteet

Pieni riski

  • Aldehydit
  • Pinta-aktiiviset aineet 

Isompi riski

  • Aktiivinen happi vetyperoksidi (valkaisuaine)
  • Aktiivinen kloori (natriumhypokloriitti)


Periaatteessa pystytte käyttämään kaikkia mainittuja aineita, pitoisuuden tasosta riippuen. Tankit pitää puhdistaa huolellisesti ja huuhdella vedellä jokaisen käytön jälkeen, viimeistään työpäivän päätteeksi. Lisäksi, virusidit ja biosidit saattavat edellyttää lisätoimenpiteitä tai varotoimia desinfiointiaineen valmistajan ohjeiden tai määräysten mukaisesti.

Hilltip IceStriker™ 550 yhdistelmähiekoitin